De belts in de Lean Six Sigma methodiek staan voor de verschillende opleidingsniveaus. Ze tonen waar je toe in staat bent na het afronden van de cursus. Hierbij kan je zowel aan verantwoordelijkheid als kennis denken. Helaas denken nog altijd veel mensen dat je deze belts in een bepaalde volgorde moet halen. Vergelijkbaar met hoe het in zijn werk gaat bij de Oosterse vechtsporten waar je inderdaad gekleurde banden moet halen door je niveau steeds meer te verbeteren.

Niets is echter minder waar. Je kunt zonder problemen direct instappen bij een green belt training, zonder dat je hiervoor ooit je Yellow of Orange Belt hebt behaald. Het niveau zegt namelijk niets over wat de beste optie is. Er is geen goed of fout. Alle belts zijn nodig en moeten samen kunnen werken om bedrijfsprocessen optimaal te kunnen verbeteren. De Black Belts hebben de Green en de Orange Belts nodig. Net zoals zij op hun beurt weer leunen op de Yellow belts. Welke belt je nodig hebt, is dus vooral afhankelijk van je rol binnen het bedrijf.

Omdat er toch nog veel onduidelijkheid over bestaat, behandelen we in dit artikel toch de volgende vraag: ‘Kies ik voor een Green of Orange Belt?’

Niets te maken met de kwaliteit van de geleverde taken


In de Oosterse vechtsport kunnen we stellen dat de kleur van de band echt iets zegt over jouw kwaliteiten als sporter. Hoe hoger de band, hoe beter je bent. Bij de Lean Six Sigma Beltstructuren is dit niet het geval. De belt zegt enkel wat over de verantwoordelijkheid die je kunt dragen, maar niets over de kwaliteit van de geleverde taken.


Na het volgen van een orange belt training ben je bijvoorbeeld in tegenstelling tot de yellow belts in staat om kleine verbeterprojecten te leiden. De green belts kunnen echter weer grotere projecten leiden. Jullie kennis is relatief gelijk. Jullie zijn bekend met de materie en weten deze ook allemaal toe te passen binnen de praktijk. De één heeft echter een hogere functie binnen de organisatie dan de ander en daardoor ligt er meer verantwoordelijkheid op zijn of haar schouders.

Een team van zowel Orange als Green Belts


Het moge duidelijk zijn dat elke belt zijn eigen kwaliteiten en verantwoordelijkheden met zich meedraagt. Het is voor een organisatie dan ook van belang dat er een team samen te stellen is van zowel Orange als Green Belts. Stel, een organisatie zou enkel Orange Belts in het team hebben. Dan ontbreekt het waarschijnlijk aan een overkoepelende visie. Iemand die aan het roer kan staan. Als er enkel Green Belts zouden zijn, dan zijn er weer te weinig mensen om de veranderingen op de werkvloer te implementeren en de resultaten ook weer terug te koppelen.


Kortom: het één kan niet zonder het ander bestaan. Samen vormen ze juist een heel sterk team. Of je een Orange of Green Belt nodig hebt, hangt dus voornamelijk af van je rol en functie binnen de organisatie. Niet van je kwaliteiten.

Door 123info