Iedereen is enthousiast als hij een nieuw huis heeft. Maar om je huis comfortabel te maken om in te wonen, moet je het eerst wel inrichten. Een huis inrichten is niet zo eenvoudig als een showroom binnenlopen en de meubels kopen. Bij het kiezen van het juiste meubilair komt veel kijken. Zo moet je letten op de interieurstijl, meubel design, functionaliteit en prijs. Als je een beperkt budget hebt, is het beter om eerst de meest essentiële meubels aan te schaffen, zoals een bank, bed en kledingkast. Daarnaast kun je later een boekenkast en andere extra meubelstukken kopen. Vind je het moeilijk om de juiste meubels te kiezen voor je woonkamer, eetkamer en slaapkamer? Onderstaande richtlijnen kunnen dan handig zijn.

Kies het thema

Voordat je naar een meubelshowroom gaat, moet je het thema voor je interieur hebben bepaald. In plaats van voor elke kamer in huis een andere stijl te gebruiken, is het beter om voor alle kamers één thema te kiezen om een ​​samenhangend en harmonieus ontwerp te creëren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor een Scandinavisch interieur te gaan. Je moet dus meubels kopen die bij deze stijl passen. Het thema is van invloed op de materiaalkeuze. Bij gebruik van industriële of eigentijdse thema’s, kies je voor meubels met metalen elementen. Als je liever een casual of minimalistisch design wilt hebben, kun je meubels kiezen die een gezellige en esthetische uitstraling hebben. Deze richtlijn kun je toepassen bij de keuze van de stoelen, tafel en vitrinekast.

Houd rekening met de indeling en grootte van de kamer

De volgende factor die de meubelkeuze beïnvloedt, is de indeling van de kamer. Houd rekening met de afmetingen, het interieur en de beschikbare ruimte. Als je een kleine kamer hebt, moet je kleinere meubels kiezen. Als je daarentegen een ruime kamer hebt, moet je deze inrichten met grote meubels. De maat van het meubilair moet passen bij de afmetingen van de ruimte. Je moet echter voorkomen dat je te veel meubels plaatst, omdat dit ervoor zorgt dat het te vol wordt. Als je de juiste maat meubels niet kunt vinden die bij je kamer passen, kun je beter op maat gemaakte meubels bestellen. De fabrikant meet je kamer op en maakt het meubilair op basis van je behoeften.

Besteed aandacht aan de functionaliteit, het ontwerp en het comfort

Het gekozen meubilair moet comfortabel en functioneel zijn. Het is beter om prioriteit te geven aan de kwaliteit van het meubilair. De meubels die gemaakt zijn van hoogwaardig materiaal gaan langer mee. Goedkope meubels van lage kwaliteit daarentegen kunnen gemakkelijk beschadigd raken. Het is aan te raden om de meubels in de showroom aan te schaffen. Je kunt daar direct de kwaliteit controleren. Ook kun je de meubels uitproberen. Als je bijvoorbeeld een bank koopt, kun je proberen erop te gaan zitten om te bepalen hoe comfortabel deze is. Mogelijk moet je advies en aanbeveling vragen aan de winkelbedienden. Laat ze je beslissing echter niet beïnvloeden. Je moet op je instinct vertrouwen om de beste meubels te selecteren. Tot slot moet je je niet laten verleiden door kortingen of uitverkoop. De winkel biedt namelijk vaak korting op oude voorraad.

Door 123info