Overweeg je om jouw tuin te renoveren, maar twijfel je nog of het misschien beter is om een geheel nieuwe tuin aan te laten leggen? Lees dan zeker even dit blogartikel. We bespreken namelijk de verschillen tussen een tuinrenovatie en de aanleg van een nieuwe tuin en in welke situatie welke keuze het beste is.
Wat is tuinrenovatie eigenlijk?
Er bestaat nogal eens onduidelijkheid over wat tuinrenovatie precies is. Dus laten dat begrip eerst even ophelderen. Tuinrenovatie is het gedeeltelijk opknappen van je tuin, waarbij bepaalde onderdelen van de tuin dus blijven zoals ze nu zijn.
Een tuinrenovatie kan daardoor variëren in omvang. Het kan bijvoorbeeld gaan om een kleine tuinrenovatie waarbij de schutting wordt vervangen of waarbij een verzakt terras wordt opgehoogd.
Maar er zijn ook grotere tuinrenovaties mogelijk, waarbij bijvoorbeeld naast het verzakte terras en de schutting ook de beplanting deels wordt vervangen of wordt verplaatst.
Tot slot kiezen steeds meer mensen die hun tuin laten renoveren ervoor om nieuwe elementen aan hun tuin toe te voegen. Bijvoorbeeld een drainagesysteem om de steeds hevige regenval in Nederland het hoofd te kunnen bieden.
Wat zijn de voordelen van tuinrenovatie?
- Er is geen tuinontwerp nodig, waardoor je flink op de kosten bespaard.
- Doordat de tuin slechts gedeeltelijk gerenoveerd wordt is de tuinrenovatie vaak in een dag uit te voeren.
- Doordat tuinrenovatie relatief snel is uitgevoerd heb je vaak te maken met een kortere wachttijd dan wanneer je een complete tuin wilt aan laten leggen.
- Door je tuin te renoveren los je ergernissen op en kun je weer volop van je tuin genieten.
Circulaire tuinrenovatie
Tuinrenovatie kun je duurzaam en financieel voordelig aanpakken als je tuinmaterialen die nog goed zijn hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de verzakte schutting die we net als voorbeeld gaven waarbij de planken van de schutting worden gebruikt om plantenborders of plantenbakken van te maken.
Verder kun je bijvoorbeeld van een boom een insectenhotel maken. Circulaire tuinrenovatie is wat dat betreft de beste manier om je tuin te renoveren. Weet overigens dat wanneer je weinig herbruikbare tuinmaterialen hebt, dat hoveniers over een groot netwerk beschikken.
Ze kunnen meestal via hun netwerk alsnog aan de gewenste tuinmaterialen komen. Op die manier kun je dus ook je tuin circulair renoveren als de benodigde materialen niet in je huidige tuin aanwezig zijn.
Wanneer is tuinrenovatie geen goed idee?
Als het grootste gedeelte van je tuin niet meer naar je zin is, is tuinrenovatie geen goed idee. De aanleg van een nieuwe tuin is dan efficiënter. Bij een tuinrenovatie moet je immers wat zorgvuldiger te werk gaan omdat sommige elementen moeten blijven zoals zijn.
Ook is tuinrenovatie geen goed idee als de tijnstijl je niet meer bevalt. In dat geval kun je veel beter een tuinontwerp laten maken dat aansluit bij de gewenste stijl zodat je alles vanaf de grond af aan opnieuw kunt aanleggen.