groenteplanten

Er zijn veel soorten groenteplanten die verschillende smaken en kleuren hebben. Afhankelijk van wat je van de plant eet, worden de verschillende soorten groenten bij elkaar ingedeeld. Het is natuurlijk niet eenvoudig om elke groente precies te groeperen. Sommige soorten groenten vallen in sommige categorieën, vooral wanneer verschillende delen van de plant eetbaar zijn. Zo zijn zowel de bladeren als de wortels van rode biet eetbaar. Laten we eens kijken naar enkele verschillende soorten groenten die vaak worden gegeten. Ook ontdek je welke voedingswaarden deze groenten te bieden hebben.

Aardappelen

Aardappelen zijn een zetmeelrijke knolgewas en maken deel uit van de meest populaire groentesoorten. Er zijn talloze soorten aardappelen zoals Yukon Gold, Russet en vele andere populaire soorten. Aardappelen hebben over het algemeen een bruine schil en wit tot geel vruchtvlees. Paarse aardappelen zijn ook gemakkelijk te vinden. Het zal je misschien verbazen dat aardappelen voldoende waardevolle voedingsstoffen bevatten. Een grote gepofte aardappel kan bijvoorbeeld tot 40 mg vitamine C bevatten, wat ongeveer 64% van je dagelijkse behoefte is. Interessant is dat het eten van de aardappel met zijn schil je ongeveer 7 g vezels geeft, wat bijna 30% is van de vezelbehoefte die je lichaam nodig heeft.

Wortelen

Wortelen zijn een ander type zoete knolgewas, hoewel ze meestal worden gecategoriseerd als oranje knolgewas. Ze zijn er in een breed scala aan kleuren. Je kunt rode variëteiten, gele wortelen en paarse wortelen kweken. Een ding dat alle soorten wortelen gemeen hebben, is dat ze rijk zijn aan antioxidanten. De meest vitale antioxidant in wortelen is bètacaroteen. Het helpt om vitamine A in je lichaam om te zetten. Alle wortelsoorten bevatten weinig vet, koolhydraten en veel mineralen, vitamines en vezels. Wortelen bevatten grote hoeveelheden vitamines, vitamines uit de C-, K-, A- en B-groep. Een middelgrote wortel bevat slechts 30 calorieën. Ze zijn een perfecte groente om te eten, vooral als je probeert af te vallen. De beste manier de voedingswaarde van wortelen te krijgen, is door ze in olijfolie te koken. Door dit te doen, kan je lichaam meer van alle voedingsstoffen opnemen, vooral bètacaroteen om de antioxidanten niveaus te verhogen.

Door 123info